Sorting by

×

E Ticaret Nedir? Tanımlar, Örnekler

E Ticaret Nedir? Tanımlar, Örnekler

E ticaret nedir sorusu özellikle de son yıllarda artan medya etkileşimi ile birlikte gündeme gelmeye başlamıştır. E ticaret sitelerinden elde edilen gelirler de merak edilmesinin en büyük etkilerinden biri olmuştur. Bu da birçok kişinin veya kurumun bu alana yatırım yapmasını sağlamıştır. Peki ya e-ticaret nedir?
E-ticaret veya diğer bir adı ile elektronik ticaret online satış kanalları ile kişilerin bir ürün veya hizmeti pazarlaması olarak tanımlamak mümkündür. Günümüzde fiziksel ürünler olarak bilinse de birçok hizmetin alım satım işlemi de yapılmaktadır. Elektronik ticaret yapmak için e-ticaret sitesi açma yeterli olmamaktadır. Bu aşamada dijital pazarlama teknikleri, dijital pazarlama türleri, web tasarımı, fotoğraflama ve kargo işlemleri gibi birçok detayın kurgulanarak sorunsuz bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir.

E- Ticaret Türleri Nelerdir?

E-ticaret türleri bu alanda yatırım yapmayı düşünen birçok kişinin mutlaka araştırmayı gereken konulardan biri olmaktadır. Bunun en temel nedeni ise ticaret işlemlerini nasıl ilerleteceği konusunda hem bilgi hem de deneyim kazanması olmaktadır. Ticaret yapacağı türe karar vermemesi durumunda da istemiş olduğu hedefe ulaşması zorlaşmaktadır.


Günümüzde e-ticaret dünyasında birçok yaygın iş modeli bulunmaktadır. Büyük firmaların da kullanmış olduğu bu ticaret türlerini detaylı bir şekilde açıklamamız gerekirse;


•BC2: Bu ticaret türü en çok tercih edilen modellerden olmaktadır. Amacı işletmenin bireysel tüketicilere yani son kullanıcılara satış yapmayı hedeflemesidir.
•B2B: Bu ticaret türünde işletmeler diğer işletmelere satış yapmaktadır. Alıcı olan işletme ise almış olduğu ürünleri tüketicilere yeniden satmaktadır.
•C2B: Tüketiciler bu modelde işletmelere satış yapmaktadır. C2B işletmeleri, müşterilerinin farklı bir şirkete satış yaparak gelir elde etmesine izin vermektedir.
•C2C: Tüketiciler bu model de diğer tüketicilere satış işlemi yapmaktadır. Online Pazar yeri üzerinden bu işlemler gerçekleşmektedir.

E-Ticaret Gelir Modelleri Nedir?

E-ticarette gelir modelleri hem alıcı için hem de satıcı için büyük bir avantaj barındırmaktadır. Gelir modellerinden hanginin tercih edileceği ise kişinin veya kurumun hedeflerine göre değişmektedir. Gelir modeli belirlenirken de yapılacak olan işin hangi hedef kitleye hitap edeceği, sermaye ve ürün tedariklerinin nasıl olacağı değerlendirilerek karar verilmektedir. Günümüzde ise en çok tercih edilen 5 gelir modeli bulunmaktadır. Bunları sıralamamız gerekirse;

•Abonelik Gelir Modeli: Kullanıcılar bir hizmeti alabilmek için yıllık, günlük, veya aylık gibi ödemeler yaparak kurumun gelir elde etme yöntemlerinden biri olmaktadır. Bu yöntemde genellikle işletmeler müşterilerine devamlı olarak ek abonelik almaya yönlendirmektedir. Günümüzde dünya genelinde 7.000 civarında abonelik modeli olduğu bilinmektedir.

•Reklam Gelir Modeli: Bu modelde e-ticaret yapan firmaların sitelerinde belirli alanlarda farklı marka veya hizmetlerin reklamlarını kullanması olmaktadır. Belirli bir ücret karşılığında yapılan bu reklamlar sayesinde de istenilen hedeflere ulaşmak daha kolay hale gelmektedir.

•Ortaklık Gelir Modeli: Bu modelde bir şirkete ait olan bir hizmetin veya bir ürünün başka bir firma tarafından kendi web sitesinde tanıtılması olmaktadır. Bir nevi bağlı bir şirket gibi çalışılmaktadır. Şirket anlaşmış olduğu site ile de satışlar sonucu elde edilen karı tanıtım yapan kişi ile paylaşmaktadır.

•İşlem Ücreti Gelir Modeli: Bu sistemde işletmeler kişilerin belli hizmetlerini aracılık ile yapmaktadır. İşlem sayısına ve onların boyutlarına göre de gelir elde etmektedir. Örnek vermek gerekirse de seyahat acenteleri olmaktadır. Kişiler için istemiş oldukları tatil yerlerinden rezervasyon yapmakta ve yapmış oldukları işlem karşılığında komisyon almaktadır.

•Satış Gelir Modeli: E-ticaret gelir modelleri arasında geleneksel olmasına rağmen günümüzde de en çok kullanılan modellerden biri de satış gelir modeli olmaktadır. İşletmelerin hizmetlerini, mallarını veya bilgilerini online siteler üzerinden kullanıcılara ulaştırarak gelir elde etmesini sağlayan modellerden olmaktadır. Giyim, çanta veya ayakkabı işletmelerinin e ticaret üzerinden satış yapması da buna örnek olmaktadır.

E-Ticaret İşletmenin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Günümüzde e-ticaret oldukça hızlı büyüyen ve gelişen bir sektör olmaktadır. Bu sektörde gelir elde etmek isteyen kişilerde araştırmalar yapmaktadır. Her iş alanında olduğu gibi e-ticaret alanında da birçok avantaj olduğu gibi dezavantajlarda bulunmaktadır.

E-ticaret yapmanın avantajları;
Kira veya spotaj gibi fiziki masraflar olmamaktadır.
Fiziki mağaza açma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Dünyanın her yerindeki müşterilere ulaşım sağlamak mümkündür.
Müşterilere 7/24 ulaşım sağlamak mümkündür.
Ürün açıklamaları için birçok fırsat sunulması.
Geniş ve farklı hedef kitlelerine ulaşma imkanı.


E-ticaret yapmanın dezavantajları;
İnternet alışverişlerinde müşterinin ürünü dokunmadan veya görmeden alınma zorunluluğunun bulunması. Bu tarz durumlarda genellikle müşteri de mağazaya göre daha az güvenilirlik olmaktadır.
Kargo bekleme, kargo sorunları veya asarlı teslimat gibi problemler.
E-ticaret pazarında her geçen gün rekabetin daha fazla artması ve rekabete uyum sağlama zorunluluğu,
Müşterilerin online alışveriş esnasında aynı ürünü farklı bir mağazadan daha uyguna satın alabilme, karşılaştırabilme imkanı,
Pazar yerinde satış yapan satıcıların yüksek komisyon oranları ile karşılaşmaları.